Obijanje domova postaje sve učestalije. Procenjuje se da se na godišnjem nivou obije i do 2 300 domova na teritoriji Srbije. Nadležni upozoravaju da je to učestalije kada su godišnji odmori i praznici kao što su Nova godina, Prvi maj ili Božić. Zato se apeluje da se domovi dobro obezbede koliko god je to moguće. Danas se na tržištu mogu naći savremeni sistemi za video nadzor koji su dobro opremljeni sa tehničke strane i poseduju sve što je potrebno za nadgledanje doma. Napredak u tehnologiji olakšava stvar nadzora, jer ne morate više biti fizički prisutni kao nekada. Sve što Vam je potrebno je dobar telefon i jaka internet veza.

Osnovni sistemi video nadzora

Postoje tri vrste kamera po sistemu funkcionisanja i to: analogne, HD-CVI/HD-TVI i IP-mrežne kamere ..

Analogne kamere

Analogne kamere su najviše korišćen i najduže zastupljen vid video nadzora. Karakteriše ih jednostavnost i pristupačna cena. Medjutim, tehnička ograničenja koja ne mogu da isprate savremene potrebe u prenosu signala su najveći nedostatak i često ne mogu da omoguće snimak u visokoj rezoluciji. Upotreba kablova većih dužina često prouzrokuje smetnje, a i njihova instalacija je komplikovana pa dolazi do gubitaka u prenosu analognog signala. Ipak, bez obzira na navedeno analogne kamere se često  koriste za manje sisteme video nadzora, tamo gde visoka rezolucija snimka nije neophodna.

Mrežne (IP) kamere

Mrežne kamere (IP kamere) predstavljaju najsavremeniji vid kamera. Za svoje funkcionisanje koriste postojeće računarske mreže što pojednostavljuje projektovanje instalacija svih dužina. Za njihov rad nije neophodan snimač i nemaju ograničenja vezano za visku rezoluciju snimanja. Glavni nedostatak im je viša cena koštanja i komplikovanije podešavanje sistema ali bez obzira na to najviše se koriste tamo gde je visoka rezolucija snimanja neophodna.

HD-CVI i HD-TVI kamere

HD-CVI i HD-TVI kamere funkcionišu na skoro identičan način i predstavljaju najbolju kombinaciju dobrih strana rada analognih i mrežnih kamera. Uz pristupačnu cenu, projektovane su tako da se rad analognog video nadzora na najbolji način približi savremenim potrebama i mrežnom nadzoru. Funkcionišu tako što se izlazni signal moduliše pre prenosa što na većim razdaljinama omogućava snimanje u visokoj rezoluciji (do Full HD 1080p) i prenos signala bez gubitaka. Upotrebom i korišćenjem ove kamere u mnogim slučajevima mogu veoma uspešno da zamene mrežne. Veoma bitna informacija je da koriste instalaciju od analognih kamara tako da ako se vrši zamena analognih sa HD-CVI i HD-TVI kamerama nije potrebna nova instalacija.

Kamere se razlikuju i prema tome da li su predviđene za noćno snimanje ili ne, da li se mogu koristiti za snimanja pod vodom ili ne. Još jedan od kriterijuma njihovog razlikovanja jeste namena. Za spoljašnja snimanja potrebne su čvršće kamere, u tom slučaju se preporučuju kamere koje imaju kućište od aluminijuma. Za unutrašnja snimanja mogu se koristiti i kamere koje imaju plastična kućišta.

 Video nadzor postaje sve učestalija potreba, pa se tako koristi za zaštitu kuća, stambenih i poslovnih prostora, restorana i hotela.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Sve što treba da znate o pametnim kućama

Pravu revoluciju doneo je Iot, odnosno Internet stvari. Novine je IoT uneo i u svakodnevni život, a...

Sve što vam je potrebno za video nadzor preko Interneta

Šta je želja svakog poslovnog čoveka ili domaćina? Ako je firma velika, kuća ili vikendic...

Kako se razvijao i zašto je važan video nadzor

Svako ko poseduje neku vrednost, bilo da je u pitanju stambeni ili poslovni objekat, želi da obezbe...

Copyright © 2017 PROCAR SECURITY. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS