Pravu revoluciju doneo je Iot, odnosno Internet stvari. Novine je IoT uneo i u svakodnevni život, a može se reći i u naše domove,  jer se danas potpuno promenio način na koji živimo.

Da li ste čuli da je Google lansirao asistenta kojeg je moguće aktivirati glasom? Reč je o Google Home asistentu, a i Amazon je lansirao svog pomoćnika pod nazivom Alexa. Unapređeni su sistemi za rasvetu, pa je sada moguće međusobno povezivanje osvetljenja, kuhinjskih uređaja, termostata, sigurnosnih sistema i drugih uređaja koji su dizajnirani tako da nam olakšaju obavljanje svakodnevnih kućnih poslova. Naravno, posebno je važno naglasiti koliku moć imaju ovi uređaji i kakve su njihove implikacije.

Ako ste razmišljali da investirate u nove, pametne uređaje u domu, onda je vreme da razmislite o sledećim stvarima. Danas pametni uređaji mogu da vam poruče večeru, da vas upozore ukoliko dođe do nekih problema dok niste u kući ili da vam pronađu ključeve od kancelarije ili automobila, ali ne zaboravite sledećih nekoliko stvari.pametna kuca

Važna je kompatibilnost!

Često problem nastaju zbog kompatibilnosti. Iako je veliki broj kompanija koje posluju sa sistemima pametna kuća, ipak se dešava da pojedini uređaji nisu kompatibilni. Kako je to moguće?

E pa, ukoliko želite da vam dom bude opremljen pametnim uređajima i da oni rade savršeno, onda vam predlažemo da izaberete isključivo jedan brend i onda neće biti problema. I da, ako izaberete različite brendove, onda obavezno obratite pažnju da li su proizvodi kompatibilni.

Platforma mora da bude centralizovana!

Najbolje bi bilo da sve procese u domu automatizujete, a to ćete učiniti ako izvršite automatizaciju celokupnog sistema. Ukoliko to uradite onda nećete morati da se logujete na različite sisteme kako biste kontrolisai rad termostata ili sistema za osvetljavanje. Ukoliko imate centralizovanu platformu, onda ćete moći da iskoristitite sve prednosti koje sistem pametnih kuća može da ponudi.

Pametna kuća, a nestane veza sa Internetom?

U slučaju da nema Interneta, šta raditi? E pa najbolje bi bilo da se raspitate šta se dešava kada nestane  veza sa Internetom. Da li pametni uređaji u kući prestaju sa radom? Da li oni odjednom postaju glupi? Ima li u takvim situacijama nekog drugog plana? Šta činiti?

Na vreme proverite kako se ponašaju uređaji kada nestane veza sa Internetom, jer pojedini uređaji uglavnom imaju tzv. rezervni plan pomoću kojeg mogu da se izbegnu nepreviđene situacije koje nastaju kada se izgubi konekcija.

Podelite podatke!

Prilikom upotrebe pametnih sistema, važno je da delite veliki broj podataka. Naime, koji god da uređaj upotrebljavate, vi dajete mnogo više informacija i o načinima na koje određene uređaje koristite. Posebno obratite pažnju na privatnost podataka, jer su svi podaci koje delite dostuni ne samo kreatorima pametnih sistema, već neke informacije možete da podelite i sa trećim licima, a to nekada nije pravo rešenje.

U tom slučaju, planirajte unapred kako ćete iskoristiti sve potencijale koje pametne kuće nude. Tako ćete unapred utvrditi koji su vam pametni sistemi najpotrebniji i koi će vam brend najviše odgovarati, a uz to ćete i znati da li su proizvodi različitih brendova međusobno kompatibilni.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Koje vrste kamera za video nadzor postoje?

Obijanje domova postaje sve učestalije. Procenjuje se da se na godišnjem nivou obije i do 2 ...

Kako se razvijao i zašto je važan video nadzor

Svako ko poseduje neku vrednost, bilo da je u pitanju stambeni ili poslovni objekat, želi da obezbe...

Video nadzor – savremeni sistemi za veću bezbednost

Video nadzor je nešto što na našem području sve više postaje aktuelno, ...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 PROCAR SECURITY. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS