Sistem za video nadzor nije više stvar luksuza, nego potreba koju stvara savremeno društvu. Provalnika je sve više i više, prema podacima nadređenih službi, njihov broj se iz godine u godinu povećava. Zato ne treba da iznenađuje činjenica da se skoro svi veći objekti, bilo poslovni ili stambeni, nadgledaju bezbednosnim kamerama.

Analogni i IP sistemi za video nadzor su dve osnovne vrste koje se mogu naći na tržištu. Svaki sistem ima svoje pozitivne i negativne strane. Za koji ćete se odlučiti, opet zavisi od namere i svrhe zbog koje Vam je potreban video nadzor.

video nadzor

Analogni sistemi za video nadzor – najrasprostranjeniji tip sistema


Analogni sistemi za video nadzor imaju duži staz. A slobodno se može reći i da je najrasprotranjenija forma. Jednostavne je strukture i nije Vam potrebno neko posebno stručno poznavanje tehnologije da biste njime rukovodili. Osnovni elementi su kamera i DVD snimač. Snimci se čuvaju na hard disku. Poznat i kao digitalni video rekorder obično dolazi u kombinaciji sa 4, 8, 16 ili 32 kamere. Dobra strana kod ove vrste rekordera je što ne dolazi sa diskom, što znači da korisnici imaju potpuno slobodu da izaberu naknadno hard disk u zavisnosti od svojih potreba. Druga prednost je što imaju kako audio tako i video ulaze i izlaze.

Tako da pored slike, oni mogu da usnime i zvuk, jer se i mikrofon može priključiti. Treća pogodnost je u tome što se DVD snimači mogu povezati na mrežu, pa se preko mobilnog uređaja ili računara može pristupiti slikama i snimcima. Kod ovog sistema kamere koriste digitalnu tehnologiju prilikom obrađivanja slika. Međutim, slike se konvertuju u analognoj formi i tako se i dopremaju do uređaja za snimanje.

Moderni sistem za video nadzor – IP sistem


Napredak tehnologije nam donosi IP sisteme za video nadzor. Ovaj savremeni sistem postaje sve popularniji jer pruža neke nove mogućnosti kada je reč o sammom nadgledanju. Pre svega IP ili digitalne kamere kako se drugačije nazivaju predstavljaju jednu posebnu celinu. Ono zbog čega se posebno izdvajaju jeste mogućnost snimanja u visokim rezolucijama, a to odmah znači i da su snimci jasniji, bistriji i kvalitetniji. Usnimljen materijal direktno se šalje kroz mrežu. Digitalne kamere imaju server na mreži ili NVR sa kojim su povezane. 

Broj kamera koji se može povezati na NVR je neograničen. IP kamere imaju tu mogućnost i da prenose druge podatke. A s obzirom na to da su već na mreži, možete im pristupiti sa bilo kog računara ili „pametnog“ telefona. Sve to Vam je potrebno jeste dobra internet konekcija. Pozitivna strana modernog sistema za video nadzor jeste što prilikom nadgledanja jedne prostorije NVR Vam i nije potreban, čak šta više IP kameru možete slobodno povezati na kućni ruter.

Mana ovog sistema je njegova cena, koja nije pristupačna baš za svačiji budžet. To je zapravo jedan od razloga zbog čega se ljudi i dalje odlučuju za analogni sistem za video nadzor.

Analogni ili IP sistem za video nadzor svakako će pomoći da imate stalni uvid u svoje objekte, bilo da je reči o Vašem privatnom stanu ili poslovnom prostoru.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Sigurnosni sistemi za kuće

Moderno doba donelo je pred građane mnoge izazove, ali i mnoge zahteve. Posebno se danas obraća pa...

Video nadzor – savremeni sistemi za veću bezbednost

Video nadzor je nešto što na našem području sve više postaje aktuelno, ...

6 razloga zašto morate da instalirate kompleksni sigurnosni sistem u stanu koji izdajete

Ako posedujete stan ili stambeni kompleks sa više jedinica, vaš glavni prioritet treba...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 PROCAR SECURITY. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS