Svako ko poseduje neku vrednost, bilo da je u pitanju stambeni ili poslovni objekat, želi da obezbedi maksimalnu sigurnost i da ne razmišlja o neprijatnim situacijama koje se mogu dogoditi, a kao što su krađe, provale i otuđenja njegove lične svojine. Najbolja borba protiv ovih kriminalnih aktivnosti je prevencija. I upravo kada govorimo o prevenciji, moramo spomenuti video nadzor, koji je veoma  moćan sistem, čija primena je sve zastupljenija.

Pored toga što beleži sve aktivnosti koje se odvijaju gde je video nadzor instaliran, njegovo prisustvo u velikom broju slučajeva utiče na to da provalnici i kriminalci odustanu od svojih planova.

Primena video nadzora - nekad i sad

Sistem video nadzora svoju prvobitnu primenu imao je na mestima koja su za čoveka bila opasna, tj. na mestima gde čovek fizički nije mogao da bude prisutan. Na primer, to su između ostalog lansiranje raketa ili provera ispravnosti naftovoda i plinovoda, nuklearnih i drugih energetskih postrojenja. Naravno, video nadzor se i danas koristi u ove svrhe, ali je njegova primena postala značajno šira i zahvata mnogo veći spektar nego što je to ranije bio slučaj.

Kada govorimo o široj primeni video nadzora, pre svega se misli na pružanje tehničke zaštite. A sve one koji koriste sisteme video nadzora u svrhu pružanja tehničke zaštite, možemo podeliti u nekoliko grupa u zavisnosti od veličine i namene objekata koje je potrebno zaštititi. To su stambeni objekti i male trgovine, gde spadaju kuće, zgrade za stanovanje, prodavnice, butici i kiosci, zatim veliki trgovinski centri kao što su robne kuće, hipermarketi, hoteli i slično. U sledeću kategoriju objekata spadaju banke, menjačnice, štedionice i kladionice i na kraju su tu javne i državne ustanove i industrija.

Neka istraživanja pokazuju da polovina ugrađenih sistema video nadzora ide na zaštitu komercijalnih objekata, a za njima idu stambeni i industrijski objekti .

Koji su najvažniji efekti postavljanja video nadzora?

Najbitniji efekat koji video nadzor sa sobom donosi je zaštite određenog objekta od izvršenja krivičnog dela. To se postiže tako što video nadzor odvraća počinioce od svojih planova, zatim je tu da pomogne rano otkrivanje krivičnog dela. Zatim je tu efekat uzbunjivanja počinioca kao i interventnih ekipa, koje na vreme mogu reagovati i sprečiti nastanak štete. Na kraju se uz pomoć video nadzora na veoma efikasan način mogu prepoznati i identifikovati počinioci krivičnog dela.

Procenjuje se da se instalacijom video nadzora šteta i broj krađa smanjuje čak do četiri puta, što dovoljno govori o tome koliko je ovaj sistem efikasan i koliki je njegov uticaj na smanjenje ugroženosti određenog objekta.

Kada govorimo o delima koja se sprečavaju video nadzorom treba napomenuti da su pre svega to provale, krađe, zatim razne vrste razbojništava, vandalizmi, utaje i prevare. I upravo su ovo razlozi zašto svi korisnici koji se odluče za ovaj sistem zaštite sa njim dobijaju i veću vrednost.

 U današnje vreme, potpuno su odbačene teorije po kojima lopovi i kriminalci nasumično biraju svoje ciljeve. Stručnjaci koji se bave ovom tematikom iznose mišljenje da i kriminalci vrše detaljne analize pri izboru ciljeva, kao i da pored procene plena, u obzir uzimaju i rizik da budu uhvaćeni i posle toga kažnjeni. A upravo video nadzor na određenom objektu odvraća počinioca od svoje zamisli, zbog čega se i smatra veoma efikasnom zaštitom.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Ip kamere za video nadzor i sve o njima

Ukoliko svakodnevno ili samo povremeno pratite dešavanja u svojoj zemlji ili svom gradu, onda...

Planirate da ugradite video nadzor? Evo šta treba da znate!

S obzirom na to da živimo okruženi kamerama (zar niste primetili kamere u radnjama, na ulicama, u ...

Kako video nadzor može da utiče na prodaju stanova

Sigurnost i mir su obično stvari koje prvo kupcima padaju na pamet kada planiraju da investiraju u ...

Copyright © 2017 PROCAR SECURITY. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS